Tteok-kkochi: ryżowe szaszłyki z Korei (v)

Tteok-kkochi przygotowuje się z ciastek ryżowych. Hm, to dosłowne tłumaczenie angielskiej nazwy „rice cakes” może być dla nas mylące. Produkt bowiem z ciastkami nie ma nic wspólnego. Najbliżej mu do polskich… kopytek!  Ciastka mają podobną do nich, bo ciągnącą się i gumiastą strukturę. A przyjemność z ich jedzenia ma równie komfortujące działanie.

tteok kkochiW Korei z „rice cakes” robi się parę potraw. To może być sprzedawany na ulicy niezwykle sycący słodko-ostry gulasz tteokbokki, stir fry z ciastkami ryżowymi, warzywami i wołowiną gungjung-tteokbokki. Moją ulubioną uliczną przekąską są tteok-kkochi. Jadałam je wieczorami w studenckiej dzielnicy Hongdae w Seulu.

Gdzie kupić ciastka ryżowe?

Ciastka ryżowe można kupić gotowe, również w naszych sklepach z azjatycką żywnością. W tych stacjonarnych i działających w sieci. Z gotowymi kluskami przygotowanie całej potrawy zajmuje już tylko chwilę.

Sprawdź, gdzie kupisz niezbędne azjatyckie składniki. oto mój przewodnik po sklepach działajacych zarówno stacjonarnie jak i online. 

tteok kkochi

tteok-kkochi

Przepis na tteok-kkochi (1 porcja)

sos:

  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka koreańskiej pasty gochujang
  • 1 łyżka cukru lub syropu kukurydzianego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego

tteok-kkochi:

  • 10 ciastek ryżowych
  • patyczki do szaszłyków
  • olej do smażenia
  • garść sezamu

Zaczynamy od przygotowania sosu. Podgrzewamy i mieszamy ze sobą wszystkie składniki w rondelku. Ostrożnie! Uważajmy, by nie opryskać się gorącym sosem. Kiedy składniki się połączą, odstawiamy sos na bok.

Kluski wyjmujemy z opakowania i przepłukujemy wrzątkiem, żeby trochę zmiękły. Odcedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nabijamy dwa lub trzy ciastka ryżowe na patyczki i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na patelni. Z obu stron mniej więcej minutę. Dzięki temu nasze tteok-kkochi będą z wierzchu chrupiące. Jeszcze ciepłe tteok-kkochi smarujemy sosem z każdej strony za pomocą pędzelka, lub po prostu zanurzamy je w rondelku.

tteok kkochi

tteok kkochi

Na koniec posypujemy szaszłyki sezamem i podajemy. Zjadamy ciepłe oglądając koreańskie dramy. Smacznego!

Nakarmiona Starecka jest również na Facebooku i Instagramie. Zapraszam!

Pin It on Pinterest