Prasa

Nakarmiona Starecka: blog kulinarno-podróżniczy


Moje teksty znajdziecie w Wysokich Obcasach. Opisuję dla nich różne apetyczne historie, przygotowuję przewodniki kulinarne po miastach, a także prowadzę na ich łamach swoją autorską rubrykę „Szkoła gotowania Stareckiej” z przepisami przywiezionymi z różnych stron świata. Jestem stałą współpracowniczką National Geographic Traveler i magazynu Twój Styl. Współpracuję także z mediami onlajn: Vogue.pl, weekendowym wydaniem Gazeta.pl i Werandaweekend.pl. Raz na jakiś czas pisuję dla magazynu Food Service.

Wszystkie teksty, które ukazały się również w elektronicznej wersji znajdziecie poniżej.

SZKOŁA GOTOWANIA STARECKIEJ –
CYKL W WYSOKICH OBCASACH

  1. Jak elegancko pociąć warzywa i zrobić jarski bulion?
  2. Jak zrobić jajko w koszulce?
  3. Jak ze steku nie zrobić podeszwy?
  4. Jak zrobić raviolo con uovo?
  5. Jak zrobić risotto?
  6. Jak przygotować święta: na słono i na słodko?
  7. Jak zrobić wołowinę po burgundzku?
  8. Jak upiec apfelstrudel?
  9. Jak usmażyć i wyfiletować surowe śledzie?
  10. Jak przygotować jaja na Wielkanoc?
  11. Jak zrobić curry z jagnięciny?
  12. Jak zrobić kiełbasę w domu?
  13. Jak zrobić koreańskie pierożki mandu?
  14. Jak zrobić rumuńską mamałygę z bryndzą i śmietaną?
  15. Przepisy na wigilijne grzyby
  16. Słodkie święta z Miss Mellow

SZKOŁA PODRÓŻOWANIA – WAKACYJNY CYKL W WYSOKICH OBCASACH

 TEKSTY DLA WYSOKICH OBCASÓW

    1. O Motomamach
    2. O jedzeniu kwiatów z Ewą Pe
    3. O Mai Sobczak i jej ajurwedyjskiej filozofii żywienia
    4. O zupie pho i małżach z Zalewu Zegrzyńskiego z Linh Nguyen
    5. O kurach co szkolą menedżerów
    6. O podróżniczkach, smakoszkach
    7. O zdolnych polskich ceramiczkach: Malwinie Konopackiej, Basi Turkiewicz, Tosi Kiliś i Agacie Klimkowskiej
    8. O kanapkach Pana Inżyniera
    9. O dobrym jedzeniu, czyli o książce Agaty Michalak
    10. O moich biednych, zmęczonych kulinarnym ekscesami kiszkach
    11. O koreańskiej saunie
    12. O AleFantach, boksach subskrypcyjnych
    13. O twórcach niezwykłej kwiaciarni Floks w Sopocie
    14. O beskidzkiej Chacie Wędrowca i jej gospodarzach, twórcach słynnego naleśnika giganta z jagodami
    15. O Polaku, który robi karierę w koreańskiej telewizji
    16. O Marcie, właścicielce krakowskiej Cafe Lisboa wypiekającej pastel de nata
    17. O pierwszych kosmetykach Resibo, Hagi i Jan Barba
    18. O roślinnym ramenie w Vegan Ramen Shopie
    19. O książce kucharskiej kapitana Kacperaszka
    20. O męskiej pielęgnacji
    21. o Oli Hercules
    22. o koreańskiej sztuce odpoczynku
    23. Sama Khanafer o swojej nowej książce „Szafran mięta i kardamon

NATIONAL GEOGRAPHIC TRAVELER

STOŁECZNE WYDANIE GAZETY WYBORCZEJ

VOGUE.PL 

  1. Przewodnik po stołecznych koktajlbarach
  2. Ranking warszawskich kawiarni
  3. Przewodnik po wrocławskich restauracjach, barach i kawiarniach
  4. Przewodnik po poznańskich restauracjach, barach i kawiarniach
  5. Wywiad z rzeźnikiem Grzegorzem Kwapniewskim
  6. Wywiad z Luizą Trisno, szefową kuchni restauracji Ramen Girl
  7. Wywiad z Jackiem Szklarkiem, prezesem polskiego oddziału Slow Food
  8. Wywiad z mistrzem baristów Sławkiem Saranem
  9. Wywiad ze Sławkiem Sendzielskim o ogrodowych obciachach
  10. Wywiad z Adamem Chrząstowskim o kondycji Rzeczpospolitej Grillowej
  11. Wywiad z Japończykiem, Shoji Okadą, o polskich przekleństwach
  12. Przewodnik po Kraju Basków
  13. Wywiad z Polakiem, który warzy piwo w Wietnamie
  14. Wywiad z Tomkiem Roehrem, twórcą pierwszego w Polsce baru „zero waste”
  15. Przewodnik po Bukareszcie
  16. Wywiad z koreańskim Bj’em Banzzem prowadzącym kanał mukbang
  17. Jak pościmy? Wywiad z Michałem Lachurem

WEEKENDOWE WYDANIE GAZETA.PL

WERANDA WEEKEND

FOOD SERVICE 

Czasami zamieniam się rolą z innymi dziennikarzami i to ja jestem odpytywana.

Nakarmiona Starecka jest również na Facebooku i Instagramie.

Kontakt: basia.starecka@gmail.com