Pasta z kurkumy i natki pietruszki na poprawienie odporności

Przepis pochodzi z książki Food Pharmacy autorstwa Liny Nertby Aurell i Mii Clase . Ich „przeciwzapalny dip z kurkumy”  jest pastą z samych poprawiających odporność bakteriobójczych składników.

food pharmacy kurkuma

Efekt jest zaskakujący – to słodko-kwaśna pasta z kurkumy i natki pietruszki, w której można zanurzać surowe czy gotowane warzywa, doprawiać nią zupy i inne dania, czy po prostu zjadać z dobrym chlebem.

food pharmacy kurkuma

Zachwyciła mnie mocnym smakiem i zjadam już trzeci jej słoiczek. Koniecznie ją wypróbujcie! Pamiętajcie tylko, by dokładnie trzymać się proporcji. Jestem pewna, że się w niej rozsmakujecie i pasta z kurkumy i natki pietruszki wejdzie do Waszego stałego repertuaru nie tylko zimą!

food pharmacy kurkuma

Pasta z kurkumy i natki pietruszki na poprawienie odporności

  • 2 łyżki mielonej kurkumy (ja robiłam z dodatkiem świeżej, ale w proszku też może być)
  • 4 łyżki tłoczonego na zimno oleju kokosowego
  • 100 ml pestek dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren kuminu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 pomidorki koktailowe (ja użyłam pomidorów pelati z puszki)
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • trochę wody
  • 2 daktyle
  • świeżo zmielony pieprz

Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą, gładką pastę, w razie potrzeby dodajemy więcej wody.

Podobał Ci się przepis? Kliknij „Lubię to!” lub „Udostępnij”. Nakarmiona Starecka jest również na Facebooku i Instagramie. Zapraszam!