O mnie

Nakarmiona Starecka: blog kulinarno-podróżniczy


 

Basia Starecka
Fot. Albert Zawada/Gazeta

Nazywam się Basia Starecka. Jestem podróżniczką, blogerką, ale przede wszystkim dziennikarką.

Na moim blogu znajdziecie recenzje restauracji, relacje z podróży kulinarnych, przewodniki i przepisy.

Podróżując po świecie nie boję się ryzykować i próbować obcych kulturowo potraw. Jadłam m. in. żywą ośmiornicę, jajo z rozwiniętym kaczym embrionem, kiszone szwedzkie śledzie, ślimaki morskie, całe grillowane przepiórki, zupę z wieprzowej krwi, wieprzową krtań, macicę i wymiona, spermę dorsza, morskiego penisa, surowe kraby i homary. Wierzę jednak, że największe smakołyki jeszcze przede mną, bo nigdy nie tracę apetytu na przygody.

Od 8. roku życia prowadzę dziennik, od 18. – współpracuję z prasą. Pierwsze doświadczenia zdobywałam w wydawanym w latach 1957-2006, nieistniejącym już, ale ważnym dla wielu pokoleń kobiet w Polsce magazynie dla dziewcząt „Filipinka”. W czasie studiów publikowałam wywiady i reportaże między innymi w „Newsweeku”, „Aktiviście”, „Sukcesie” oraz „Urodzie”, nakręciłam także pełnometrażowy dokument o emigracji zarobkowej w Ameryce „American dream”.

Później, już jako etatowy redaktor, zajmowałam się tematyką ekonomiczną i finansową; następnie objęłam stanowisko wydawcy w dziale biznesu w Grupie Zwierciadło. W 2011 roku to samo wydawnictwo zaproponowało mi prowadzenie autorskiego bloga Nakarmiona Starecka na portalu Zwierciadlo.pl. Latem 2012 roku przyjęłam propozycję pełnienia funkcji zastępczyni redaktorki naczelnej powstającego wówczas magazynu kulturalno-kulinarnego „KUKBUK” , a także stanowiska redaktorki prowadzącej jego wydanie internetowe. Po pięciu latach pracy w „KUKBUK-u” postanowiłam zamienić etat na freelance.

Obecnie współpracuję z tygodnikiem Wysokie Obcasy, magazynem Twój Styl, National Geographic Traveler oraz Vogue.pl, Werandaweekend.pl, weekendowym wydaniem Gazeta.pl oraz magazynem Food Service.

Nakarmiona Starecka jest również na Facebooku i Instagramie.

Kontakt: basia.starecka@gmail.com