
Belgrad: przewodnik kulinarny po kuchni bałkańskiej
Jak pachnie stolica Serbii? Grillowanym mięsem i testosteronem z siłowni. Wsiąkłam w Belgrad jak wcześniej w Bukareszt. Ślubu co prawda z tym miastem nie...
Czytaj dalej 
Edamame Vegan Sushi – wegańskie sushi na fioletowym ryżu
California maki, futomaki oraz nigiri tylko z roślin. Takiej cukinii w tempurze zawiniętej w kosmicznie zdrowy ryż jeszcze nie jadłam. To było trzy lata...
Czytaj dalej 
Bangkok: gdzie nauczyć się kuchni tajskiej?
Na warsztatach u pani Tam przygotujecie najpopularniejsze dania kuchni tajskiej: sałatkę z papai i mango sticky rice. „Good morning, good morning!” –...
Czytaj dalej 
Tajlandia: gdzie zjeść największe krewetki na świecie?
Dawna stolica Tajlandii, Ayutthaya, to nie tylko ruiny. Tu wciąż jada się słynne olbrzymie krewetki słodkowodne. Do dawnej stolicy Tajlandii jest jakieś...
Czytaj dalej 
Ormiańsko-gruzińska piekarnia w Hali Mirowskiej
Tłumy rozchwytują chlebek puri, chaczapuri, chinkali i gruzińskie croissanty. Sporo się zmieniło w okolicach Hal Mirowskich. Tłum kupujących jakby ten...
Czytaj dalej 
Gimbap – prosty przepis na koreańskie sushi
Rolki ryżu z kimchi zawinięte w chrupiące wodorosty z dodatkiem wasabi. Koreańskie sushi czyli gimbap - idealne na piknik i na lunch do pracy. Jeden z...
Czytaj dalej 
Gdzie na śniadanie w Warszawie?
Nie ma chyba bardziej zgranego i jednocześnie irytującego tematu w warszawskiej gastronomii. Temat śniadań w Warszawie przewinął się przez wszystkie...
Czytaj dalej 
Katowice i okolice: 15 miejsc, gdzie warto zjeść
Piękne, zielone miasto, pełne modernistycznych i secesyjnych zabytków, najlepiej zwiedzać rowerem. Są parki, w których można odsapnąć, są też...
Czytaj dalej