Belgrad: przewodnik kulinarny po kuchni bałkańskiej

Jak pachnie stolica Serbii? Grillowanym mięsem i testosteronem z siłowni. Wsiąkłam w Belgrad jak wcześniej w Bukareszt. Ślubu co prawda z tym miastem nie...
Czytaj dalej

Edamame Vegan Sushi – wegańskie sushi na fioletowym ryżu

California maki, futomaki oraz nigiri tylko z roślin. Takiej cukinii w tempurze zawiniętej w kosmicznie zdrowy ryż jeszcze nie jadłam. To było trzy lata...
Czytaj dalej

Bangkok: gdzie nauczyć się kuchni tajskiej?

Na warsztatach u pani Tam przygotujecie najpopularniejsze dania kuchni tajskiej: sałatkę z papai i mango sticky rice.  „Good morning, good morning!” –...
Czytaj dalej
Ruan Thai Kung Pao Ayutthaya krewetki

Tajlandia: gdzie zjeść największe krewetki na świecie?

Dawna stolica Tajlandii, Ayutthaya, to nie tylko ruiny. Tu wciąż jada się słynne olbrzymie krewetki słodkowodne. Do dawnej stolicy Tajlandii jest jakieś...
Czytaj dalej
gruzinski piec tondir

Ormiańsko-gruzińska piekarnia w Hali Mirowskiej

Tłumy rozchwytują chlebek puri, chaczapuri, chinkali i gruzińskie croissanty. Sporo się zmieniło w okolicach Hal Mirowskich. Tłum kupujących jakby ten...
Czytaj dalej
ljutenica

Północna Bułgaria, czyli po co się pchać na przedgórze Bałkanów?

Po bajkową ceramikę, zielone sery, śliwkową rakiję i pstrągi z patelni z widokiem na górskie szczyty Bułgarii.  Z Sofii to zaledwie dwie godziny jazdy...
Czytaj dalej

Gimbap – prosty przepis na koreańskie sushi

Rolki ryżu z kimchi zawinięte w chrupiące wodorosty z dodatkiem wasabi. Koreańskie sushi czyli gimbap - idealne na piknik i na lunch do pracy.   Jeden z...
Czytaj dalej
The Cool Cat TR

Gdzie na śniadanie w Warszawie?

Nie ma chyba bardziej zgranego i jednocześnie irytującego tematu w warszawskiej gastronomii. Temat śniadań w Warszawie przewinął się przez wszystkie...
Czytaj dalej

Katowice i okolice: 15 miejsc, gdzie warto zjeść

Piękne, zielone miasto, pełne modernistycznych i secesyjnych zabytków, najlepiej zwiedzać rowerem. Są parki, w których można odsapnąć, są też...
Czytaj dalej