Mince pies – brytyjskie świąteczne babeczki

Mince pies - brytyjskie babeczki na kruchym spodzie wypełnione długo duszonymi suszonymi owocami w rumie. Świąteczny deser prosto z Wielkiej Brytanii....
Czytaj dalej

Kronplatz – góra marzeń każdego narciarza. Także kulinarnych!

Szczyt na wysokości 2275 metrów, 116 kilometrów najdłuższych i najbardziej stromych we Włoszech tras i 31 wyciągów. Narciarski raj! Kronplatz: jeden z...
Czytaj dalej
momo

Himalayan Yeti: prawdziwa kuchnia nepalska w Warszawie

Człowiek albo małpa, a może coś pomiędzy. Nie wiadomo. Yeti wciąż jest obiektem intensywnych badań kryptozoologii, pseudonauki analizującej mity i...
Czytaj dalej

Prezentownik dla pijących (kawę i herbatę)

Najlepsze kawy i herbaty oraz multum akcesoriów do ich parzenia. Wpadajcie do CoffeeDesk na ciacho i przedświąteczne zakupy. Muminki czekają.  Skręca mi...
Czytaj dalej

Najlepszy ramen w Warszawie w nowej lokalizacji

Vegan Ramen Shop weganizuje Mokotów. Nie ma się co śmiać z latte na mleku sojowym, sushi z tofu i schabowego bez mięsa. To już oficjalne: Warszawa...
Czytaj dalej

Przepis na tteok-kkochi: klasyk koreańskiego street foodu

Szaszłyk z koreańskich ciastek ryżowych w sosie z oleju sezamowego i ketchupu. Uwielbiam ciastka ryżowe. W Korei robi się z nich parę potraw. To może...
Czytaj dalej

Koreańskie jedzenie podbija Warszawę

W stołecznych sklepach można już dostać koreańskie kopytka, suszony makaron z batatów czy wiele rodzajów suszonych wodorostów. Dla każdego wielbiciela...
Czytaj dalej

Belgrad: przewodnik kulinarny po kuchni bałkańskiej

Jak pachnie stolica Serbii? Grillowanym mięsem i testosteronem z siłowni. Wsiąkłam w Belgrad jak wcześniej w Bukareszt. Ślubu co prawda z tym miastem nie...
Czytaj dalej

Edamame Vegan Sushi – wegańskie sushi na fioletowym ryżu

California maki, futomaki oraz nigiri tylko z roślin. Takiej cukinii w tempurze zawiniętej w kosmicznie zdrowy ryż jeszcze nie jadłam. To było trzy lata...
Czytaj dalej